Jobb, egyszerűbb levelezés IMAP beállítással

 

Hogyan levelezzünk? IMAP, vagy POP3?


A levelezésre több féle szoftver és webalapú felületet használhatunk. A webalapú felületek, melyeket a MAXER biztosít, kivétel nélkül IMAP alapú webmail kliensek, tehát támogatott nálunk a POP3 mellett az IMAP-os levelezés.
Ez azt is jelenti, hogy a számítógépen, vagy mobil eszközökön (iphone, ipad, android, stb. ) szintén beállítható  IMAP-ként a levelezés az adott levelezőprogramban.

Miért jobb az IMAP mint a POP3?
Mi a különbség?
Miért érdemes áttérni IMAP-ra?
Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg az alábbiakban.

Mi az a POP3?

A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek (Outlook Express, Office Outlook, Thunderbird, stb.)  letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról (mail.maxer.hu).
A jelenleg használatos harmadik változat (version 3) elődjei a POP, illetve POP2 változatok.

Mi az IMAP?

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Mark Crispin fejlesztette ki 1986-ban. A POP3 mellett a legelterjedtebb levéllekérési internetszabvány. A legtöbb modern szerver és kliens is támogatja használatát, a MAXER is.

Mi a különbség?

A POP3 és az IMAP protokoll közötti lényeges különbség a levelek kezelési elvében mutatkozik. Az IMAP segítségével a levelező kliens kapcsolódik a kiszolgálóhoz, és közvetlenül azon manipulálja a leveleket. Ugyanakkor a POP3 protokoll esetében a kiszolgáló csak addig tárolja a levelet, amíg a felhasználó le nem tölti onnan.

A POP3 előnye:

 • Offline (internet kapcsolat nélkül) is olvashatók a levelek
 • A levelek szöveg részében gyorsabben kereshetünk, mint IMAP használatakor, mert a levelek helyben tárolódnak és a számítógépünk gyorsan előbányássza amire szükségünk van.

A POP3 hátránya:

 • A levelek olvasása kortátozott arra a gépre, ahova letöltjük. Tehát ha egy levelet letöltöttünk pl. egy Outlook Expressbe, akkor az fizikailag ott tárolódik és ha másik számítógépen szeretnék azt a levelet elolvasni, nem tudjuk elérni.
 • Az elküldött levelek, a piszkozatok és a kuka tartalma is az adott gépre korlátozódik.
 • A levelezőprogramok gyakran omlanak össze a sok levél miatt. Ez adatvesztéshez vezet. Ha a szerveren (MAXER) tároljuk a leveleket IMAP beállítás esetén, akkor a szolgáltatás részét képezheti biztonsági mentés használata (ez szolgáltatás függő funkció)

Az IMAP előnyei:

 • A levelek bármilyen levelezőprogramból, bármilyen számítógépről, vagy mobil eszközről elérhetők és akár egyszerre is használhatók. A levelezés teljes szinkronban van az összes levelezőkliensben.
  Mit is jelent ez a gyakorlatban?
  Ha van egy asztali számítógépünk, egy laptopunk és egy mobiltelefonunk, akkor a levelezés IMAP-os beállítása után mindhárom eszközön ugyanúgy levelezhetünk úgyanúgy látjuk a fiókunk összes mappájának tartalmát. A levelezés teljes szinkronban fog működni.
  Nagyon előnyös ez akkor is ha nem csak egy beérkező levélre van szükségünk, bármikor és bármelyik számítógépünkön, hanem a piszkozatokra, vagy az elküldött levelekre. Minden levelünket minden eszközön látjuk.
 • Nem kell fiók összeomlástól tartani.
  A levelező szerverek kapacitása folyamatosan bővül a terhelés függvényében, míg a saját számítógép esetén korlátozottabb egy adott fiók méretének megfelelő kezelése. Gyakran szembesülnek a POP3 fiókot használó ügyfelek azzal, hogy a levelezőprogram fiók betelésre figyelmeztet és mappatömörítést ajánl fel. Ilyenkor nem minden esetben 100%-osan történik a tömörítés és a fiók automata karbantartása. Ezért sem ajánljuk a POP3 alapú levelezést. Az IMAP fiókokat a szolgáltató (MAXER) rendszeresen figyeli, karbantartja, gondoskodik a folyamatos rendelkezésre állásról az év minden napján.
 • Webmail felületet is használhatunk (A webmail3 -at ajánljuk!)

Az IMAP hátrányai:

 • Sok levél esetén a levél törzsében történő keresés lassabb, mint a POP3 esetén. Erre a funkcióra ritkán vagy akár soha sincs szükség, ez felhasználás függvénye. A levél tárgya, feladó, címzett és az összes levélfejléchez köthető mezőre villámgyors a keresés, csak a levél törzsében keres lassan az IMAP szerver.

Az IMAP jobb!

Meggyőződésünk, hogy az IMAP alapú levelezés előnyei fontosabbak a hétköznapi levelezés során mint az a kevés hátrány a POP3-mal szemben, ezért bátran ajánljuk a használatát.

Az IMAP fiók beállításáról és a POP3-ról IMAP-ra átállásról a tudásbázisban található bővebb infó.