Az SSD Technológiáról

Mi az SSD?

Honnan az elnevezés?

Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó. 
A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. (forrás: wikipedia)

Előnye a HDD-vel szemben?

Nagyságrendekkel gyorsabbak mint a HDD-k (másnéven hagyományos merevlemezek), az üzleti felhasználásra szánt SSD-k pedig hasonlóan nagy megbízhatóságúak, mint a szintén üzleti felhasználásra szánt SAS HDD-k. 
A szekvenciális olvasási és írási sebesség szervereinken 200Mbyte/sec környékén mozog SSD-nként. Mivel SSD RAID10 tömböket használunk, ez ennek többszöröse is lehet. 
A sebesség nem csak az olvasási, írási sebességben, hanem a gyors reakcióidőben is megmutatkozik.

Alacsony I/O latency

Egy weboldal napjainkban nagyon sok - akár több ezer, vagy több százezer - fájlból is hivatkozik képeket, css, php, html fájlokat, valamint lekérdezéseket intéz az SQL szerverhez, mely szintén fájlműveleteket eredményez. 
A hagyományos merevlemezek esetén a seek-elési idő (a hdd fejmozgása miatt adatok keresésével eltöltött idő) akár több száz milliszekundum is lehet, így megnő a latency. Ez a szám nem tűnik soknak, de ha egyidőben több száz, vagy több ezer fájlt kér a szerver a merevlemeztől, akkor az egy fájl kiszolgálásához szükséges idő felszorzódik, így a kiszolgálás lassul, nagy lesz a latency és ez a weboldal lassulásához, a szerver instabilitásához vezet. 
Az SSD tárhely esetén nem milliszekundumban mérhető a latency, hanem mikroszekundumban. 1 milliszekundum 1000 mikroszekundum.

Mi a hátránya?

Az SSD-k ára napról-napra csökken, de még mindig drágábbak, mint a hagyományos HDD-k. 
Mi ráadásul kétszeres árat fizetünk értük. 
Miért fizetünk kétszeres árat? Megőrültünk? 
Nem, remélhetőleg nem őrültünk meg. :) 
Azért fizetünk kétszer annyit, mint általában más szolgáltatók, mert mi nem RAID1 alapú tárhelyekkel üzemeltetünk, hanem RAID10 technológiával. Ahhoz pedig nem kettő, hanem négy darab SSD szükséges. Szintén drágító tényező, hogy nem EVO (olcsó, lakossági használatra szánt) SSD-ket veszünk a szerverekbe, hanem üzleti célra szánt Intel és Samsung Pro termékeket. Az igazán jó hír viszont az, hogy ezt nem érvényesítjük az Ügyfeleink irányába, nem kerül kétszer annyiba a tárhely nálunk, mint más tárhelyszolgáltatóknál a prémium kategóriában.

RAID10, kompromisszum nélkül

2010-ben váltottunk SSD alapú tárhely szolgáltatásra. Mi vagyunk az úttörői a hazai tárhely piacon az SSD tárhely üzemeltetésnek. Sose volt nálunk és nem is lesz SSD tárhely RAID1 tömbökben, mi ezt meghagyjuk a költséghatékonyságot előbbre helyező szolgáltatóknak. 
Nálunk csak RAID10 technológiával működhetnek SSD tárhelyek, mert ezzel hozzuk ki az igazi bestiát ezekből a hardver komponensekből.
A RAID10 alapú SSD tárhely nagyobb adatbiztonsággal
és nagyobb sebességgel működik.